NCERT Solutions Class 7 History Chapter 9

NCERT Solutions Class 7 History Chapter 9

The Making of Regional Cultures


Q1 :
Match the following:
Anantavarman - Kerala
Jagannatha - Bengal
Mahodayapuram - Orissa
Lilatilakam - Kangra
Mangalakavya - Puri
Miniature - Kerala


Answer :
Anantavarman Orissa
Jagannatha Puri
Mahodayapuram Kerala
Lilatilakam Kerala
Mangalakavya Bengal
Miniature Kangra

Q2 :
What is Manipravalam? Name a book written in that language.
Answer :
Manipravalam was a language consisting of Sanskrit and the regional language (Malayalam).
Lilatilakam is a text in Manipravalam.

Q3 :
Who were the major patrons of Kathak?
Answer :
Major patrons of Kathak were the Mughal emperors and the Nawabs of Lucknow, especially
Wajid Ali Shah.

Q4 :
What are the important architectural features of the temples of Bengal?
Answer :
Thye important architectural features of the temples in Bengal were the double-roof (dochala)
and the four-roof (chauchala).

Q1 :
Why did minstrels proclaim the achievements of heores?
Answer :
Minstrels proclaimed the achievements of the heroes to preserve their memory and inspire others
to follow their example.

Q2 :
Why do we know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people?
Answer :
We know more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people because
only rulers could afford historians for the purpose of documentation.

Q3 :
Why did conquerors try to control the temple of Jagannatha at Puri?
Answer :
Conquers tried to gain control over the Jagannatha temple at Puri because it would make their
rule acceptable to the local people since the temple was important as a place of pilgrimage and
was a center of authority in social and political matters.

Q4 :
Why were temples built in Bengal?
Answer :
Temples were built in Bengal to house the local deities who had gained the recognition of the
Brahmanas.

NCERT Solutions