Class 9 English Chapter 11 If I were you

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 11 If I were you.
I. Answer these questions.
Question 1.
“At last a sympathetic audience.”
Who says this?
Why does he say it?
is he sarcastic or serious?
Answer:
Gerrard says this.
He says this because the intruder becomes sympathetic towards him.
He is, no doubt, sarcastic.

Question 2.
Why does the intruder choose Gerrard as the man whose identity he wants to take on?
Answer:
The intruder chose Gerrard as the man whose identity he wants to take on because he is a kind of a mystery man. He phones his orders and sometimes goes away suddenly and come back just the same.

Question 3.
“I said it with bullets.”
Who says this?
What does it mean?
Is it the truth? What is the speaker’s reason for saying this?
Answers:.
Gerrard says this.
It means that he is not an ordinary person. He is very dangerous.
NO, he wants that the intruder should change his idea of killing him.

Question 4.
What is Gerrard’s profession? Quote the parts of the play that support your answer.
Answer:
Gerrard is a dramatist. He says, “Sorry I can’t let you have the props in time for rehearsal…

Question 5.
“You’ll soon stop being smart.”
Who says this?
Why does the speaker say it?
What according to the speaker will stop Gerrard from being smart?
Answers:
The intruder says this.
He says it because Gerrard does not seem afraid of his gun even.
According to the speaker, the bullet will stop Gerrard from being smart.

Question 6.
“They can’t hang me twice.”
Who says this?
Why does the speaker say it?
Answer:
The intruder says this.
The speaker says it because he wants to murder Gerrard. And he has already murdered someone. So the police cannot hang him twice.

Question 7.
“A mystery I propose to explain.” What is the mystery the speaker proposes to explain
Answer:.
The speaker wants that the intruder should explain what mystery is associated with him. The mystery is about Gerrard’s placing his orders on telephone. And he goes out suddenly and returns in the same way.

Question 8.
“This is your big surprise.”
Where has this been said in the play?
What is the surprise?
Answer:
Gerrard speaks this line. He tells the intruder that if he is not hanged for his murder, he will certainly be hanged being Vincent Charles Gerrard. At this time he utters these words.
The big surprise is that Gerrard will not be killed by him. He is right in saying this.

Thinking about language
(Page 145)

Question 1.
Consult your dictionary and choose the correct word from the pairs given in brackets.
The (site, cite) of the accident was (ghastly/ghostly).
Our college (principle/principal) is very strict.
I studied (continuously/continually) for eight hours.
The fog had an adverse (affect/effect) on the traffic.
Cezanne, the famous French painter, was a brilliant (artist/artiste).
The book that you gave me yesterday is an extraordinary (collage/college) of science fiction and mystery.
Our school will (host/hoist) an exhibition on cruelty to animals and wildlife conservation.
Screw the lid tightly onto the top of the bottle and (shake/shape) well before using the contents.
Answer:
site, ghastly
principal
continuously
effect
artist
collage
host
shake

NCERT Solutions