Class 9 English Chapter 4 The Lake isle of innisfree

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Poem Chapter 4 The Lake isle of innisfree.
(Page 54)

I. Question 1.
What kind of place is Innisfree? Think about:
the three things the poet wants to do when he goes back there (stanza I);
what he hears and sees there and its effect on him (stanza II);
what he hears in his “heart’s core” even when he is far away from Innisfree (stanza III).
Answer:
Innisfree is a beautiful place where nature is in its frill swing.
The poet wants to build a small hut of clay and wattles. He will have a nine bean-rows and a hive for the honeybees.
He hears peace come dropping and the cricket sing. He sees the midnight shine and a purple glow at noon. Evenings are full of linnet’s wings. He feels happy and gets peace of mind.
The poet hears the lake water lapping the shore with low sounds.

Question 2.
By now you may have concluded that Innisfree is a simple, natural place, full of beauty and peace. How does the poet contrast it with where he now stands? (Read stanza III.)
Answer:.
The natural beauty of Innisfree is used and explained in contrast with the roads and pavements in city. The pavement is of grey colour which symbolises decay and death.

Question 3.
Do you think Innisfree is only a place, or a state of mind? Does the poet actually miss the place of his boyhood days?
Answer:
The natural beauty of Innisfree is not the creation of the poet’s fancy. It is a real place that gives solace to the frustrated souls. The poet longs to live at such a beautiful and peaceful place. He misses it a lot.

II.
Question 1.
Look at the words the poet uses to describe what he sees and hears at Innisfree
bee-loud glade
evenings full of the linnet’s wings
lake water lapping with low sounds What pictures do these words create in your mind?
Answer:
These words create the picture of the hive and honeybee humming all around. It is in the glade.
Linnet is a bird with wings. When it flutters its wings, it looks beautiful. And when the bird sits on a tree amidst beautiful natural scene, it leaves an indelible impression on the minds of the beholder.
It is an ordinary but bewitching scene. The waves strike the lake’s shore to create a pleasing and soothing sound.

Question 2.
Look at these words;
… peace comes dropping slow Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings
What do these words mean to you? What do you think “comes dropping slow … from the veils of the morning?” What does “to where the cricket sings” mean?
Answer:
These words mean that peace surrounds that area at dawn. The pleasing and melodious sound of cricket greets the morning. It adds sweetness to the serenity of the place.

Additional Questions

Short answer type questions

Question 1.
When and where will the poet experience ‘peace’?
Answer:
The poet will experience ‘peace’ in the lap of nature at the Lake Isle of Innisfree. He will observe the beautiful trees, insects, birds and bushes. The calm and cool atmosphere of the forest will give happiness to him.

Question 2.
How does the poet describe the lake’s waves?
Answer:
The poet says that the lake’s waves hit its shore and create a low sound. It gives him aesthetic pleasure. He hears it and enjoys it. It also gives him solace and comforts. He finds his peace of mind.

Question 3.
Why does the poet want to go to Innisfree?
Answer:
The poet wants to go to Innisfree to enjoy its natural beauty. Its morning, noon and evening are different from the cities where high-rise buildings touch the sky. He hears the pleasing sound of birds and gets peace of mind.

Question 4.
Where is the poet standing? How is it different from Innisfree?
Answer:
The poet is standing on the roadway or on the pavements of grey colour. This colour epitomises decay. He compares that with the floral beauty of Innisfree. However, standing even there, he can hear the sounds of the lake water lapping by the shore. He hears it in the core of his heart.

Question 5.
What does the isle of Innisfree stand for the poet?
Answer:
The isle of Innisfree stands for unadulterated natural beauty. A visit to Innisfree gives immense joy, pleasure and peace to the poet. The sounds of honeybees, crickets and the lake water lapping by the shore tempt him to go there again and again. He will be contented with living in a small cabin and working at a small farm.

Question 6.
Is the poet’s going to Innisfree merely an attempt to escape from the harsh realities of city life
Answer:
No doubt, Innisfree provides all what the poet yearns for. Even standing on the doorway or on the grey pavement of the city, he escapes to the natural world of the lake isle of Innisfree. The sounds of the birds and the lake water lapping by the shore echo in the core of his heart. This escapism gives him immense pleasure and peace.

Long answer type question

Question 1.
Why is the poet deeply attached with the Lake Isle of Innisfree? Explain.
\Answer:
Innisfree is a simple lake island where the poet has spent his childhood days. The poet is in search of peace and calmness which the Lake Isle of Innisfree can provide him. The environment is natural and peaceful and the poet desires to visit this island. According to the poet, on this island peace comes down slowly in the small drops. Moreover, he is very much attracted by the melodious sounds made by the cricket. In fact that sound has deep impact on the poet. The poet believes the lake’s waves hits the shore and crease at low sound which gives aesthetic pleasure. Really, he wants to visit the island Thus, it can be said that he is deeply attached to the lake Isle of Innisfree

Question 2.
What does the lake isle of Innisfree stand for the poet? Is it merely an escapism or a revolt against the superficiality of urban life?
Answer:
The Irish lake isle of Innisfree stands for pure natural beauty, pleasure and peace. It provides a stark contrast to the hectic and artificial life in a city. Amidst the natural surroundings, he will build a small cabin. He will grow beans and build a hive for honeybees. The sounds, sights and music that he enjoys there, haunt him. The isle transcends peace and tranquility. No more the sounds of car and vehicles on the roads. Here what he hears is the sound of honeybees and crickets. It is escapism as well as a revolt against the hectic and artificial life of the city. The sights and sounds of Innisfree never leave him. Even standing on the roadway or on the grey pavement in the city, he hears the low sounds of the lake water lapping by the shore in the core of his heart.

Value based questions

Question 1.
What does nature do for mankind?
Answer:
Nature has great healing power. When we sit in the lap of nature, we forget our sorrows. Our mind becomes fresh and we start our days with new energy. Besides, nature fills new hopes in human beings. For this, as human beings, our friendship with nature is quite essential.

Question 2.
What moral lesson does this poem teach us?
Answer:
‘Go back in nature’ is the message of this poem. This poem teaches us that we should build a cabin in a solitary place and enjoy nature which has magical power. Obviously, nature unfolds itself in a solitary place and allows to enjoy its music. We must take this immortal lesson from this poem.

NCERT Solutions

CBSE Educational Study Material.