Class 9 English Chapter 2 A Dog named Duke

NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 2

NCERT Solutions for Class 9 English Literature Chapter 2 A Dog named Duke.
Question 1.
Duke is a Doberman. What are the other known breeds of dogs?


Answer:
  1. Some other well known breeds of dogs are:
  2. Poodle
  3. Dach shund
  4. Spaniel
  5. Greyhound
  6. German Shepherd
  7. Labra dor
  8. Dalmatian
  9. Pekinese
  10. Bulldog
Question 2.
Match the words in the boxes with their explanations given below:

(a) This is the other word for trembling
(b) This is used for smile
(c) You call a person this if he/she has pale gold coloured hair.
(d) This is a quality which relates to high energy and noise
(e) This is related to dancing or moving in a way that involves shaking your hips and shoulders
(f) This is to express a tendency to show violent and wild behaviour often causing damage
(g) We use it for a condition which is serious, uncertain and dangerous
(h) This is a state in which one is forced to stay in a closed space
(i) This is a medical condition involving bleeding in the brain
(j) It is a loud, deep shout to show anger.
(k) This is a condition when the rope or leash is stretched tightly


Answer:
(a) quivering
(b) grin
(c) blonde
(d) rambunctiousness
(e) shimmied
(f) rampageous
(g) critical
(h) confinement
(i) subdural haemorrhage
(k) bellow (k) taut

Question 3.
See textbook on page 14.

Answer:
Do it yourself.

Question 4.
Based on your reading of the story answer the following questions by choosing the correct option:

(a) With reference to Hooper, the author says, “Every thing was going for him”. What does it imply?
(i) He had everything that a man aspires for.
(ii) People admired him.
(iii) He did what he wanted.
(iv) He was capable of playing games.

Answer:
(iii) He did what he wanted.

(b) Duke never jumped on Chuck again because ________
(i) Duke was paralysed and unable to jump.
(ii) Chuck was angry with Duke for jumping at him.
(iii) Duke realised that Chuck was not well and could not balance himself.
(iv) Marcy did not allow Duke to come near Chuck.

Answer:
(iii) Duke realised that Chuck was not well and could not balance himself.

(c) The author says that Duke ‘knew his job’ The job was __________
(i) to look after Chuck.
(ii) to get Chuck on his feet.
(iii) to humour Chuck.
(iv) to guard the house.

Answer:
(ii) to get Chuck on his feet.

(d) “_______ even Duke’s presence didn’t reach Chuck”. Why?
(i) Duke was locked in his kennel and Chuck couldn’t see him.
(ii) Duke hid himself behind the bed post.
(iii) Duke had come to know that Hooper was not well.
(iv) Hooper was lost in his own grief and pain.

Answer:
(iv) Hooper was lost in his own grief and pain.

Question 5.
Answer the following questions briefly:
(a) In 1953, Hooper was a favoured young man. Explain.
(b) They said that they would create a desk job for Hooper at headquarters.
Who are ‘they’?
Why did they decide to do this?

(c) Duke was an extraordinary dog. What special qualities did he exhibit to justify this? Discuss.
(d) What problems did Chuck present when he returned to the company headquarters?
(e) Why do you think Charles Hooper’s appointment as Assistant National Sales Manager is considered to be a tribute to Duke?

Answer:
(a) The year 1953 had been quite an auspicious year for Hooper. This youngman of six-feet- one-inch,’played in the university football team. He was already a ‘hard-charging’ zone sales manager for a chemical company. He was a man of highly competitive nature and always had a big genuine grin of satisfaction over his face. He was a favoured youngman liked by all. Everything was going well for him.

(b) They were men from Hooper’s chemical company. After the fifth week of the accident, some men from his company came to the hospital and told Hooper to take a year off
Hooper’s company told him to take a year off. They also promised to create a desk job for him at headquarters. A man in a wheelchair with paralysed arm and leg couldn’t do the mobile job of a ‘hard- charging’ zone sales manager. Hence, a desk job was especially created for him at headquarters.

(c) Duke was a four year old Dobermann pinscher weighing 23 kilos. Chuck Hooper liked Duke for his energy and cheerfulness. Duke knew what he had to do for Hooper.
Once while jumping he hit Hooper about the belt, causing him to fight to keep his balance. He never jumped on Chuck Hooper again. With Hooper standing, the dog walked to the end of the leash and tugged steadily. Leaning against the pull, Hooper learned to keep his balance. In this way, Duke helped Hooper to go on for short walks.

(d) Chuck’s company had created a especial desk job for him. But when he returned to the company’s headquarters, this move created some problems. Chuck was fighting very hard for his come back. The people there didn’t know that Hooper had already set his next objective: ‘March 1, a full day’s work’. But no one dared to tell him that he couldn’t do justice to his job as a salesman. He couldn’t move properly and worked only an hour a day.

(e) Charles Hooper was finally appointed Assistant National Sales Manager. Hooper’s appointment letter was so worded as if it was a special tribute to Duke. The words were “………. therefore, to advance our objectives step by step, ………..” It was just ‘step by step’ that Hooper learnt to maintain his balance and go for short walks. Duke made Hooper walk again like a normal man only ‘step by step’.

Question 6.
Following dates were important in Charles Hooper’s life in some way. Complete the table by relating the description with the correct dates:

NCERT Solutions for Class 9 English Literature Chapter 2 A Dog Named Duke 2
Date Description
News spread that Hooper and Duke had made it to an intersection
Hooper walked independently from the clinic to the branch office
Hooper planned to start a full day’s work at office
Duke met with a fatal accident
Answer:
Date Description
June 1 News spread that Hooper and Duke had made it to an intersection
January 4 Hooper walked independently from the clinic to the branch office
March 1 Hooper planned to start a full day’s work at office
October 12 Duke met with a fatal accident
Question 7.
Just A Minute
Given below are five qualities that Charles Hooper displayed during his struggle for survival.

Get into groups of four. Each team will choose one quality to talk about to the whole class for about one minute. But before you talk you have two minutes to think about it. You can make notes if you wish.

Answer:
Group A: Charles Hoopqr was a man of courage.
Group B: He met with such a horrible * accident but displayed great perseverance during his struggle for survival.
Group C: Leaning against the pull of leash held by his dog Duke, Hooper learnt how to hold the balance.
Group D: Many times he lost his balance and fell down exhausted. But he had wonderful endurance and it kept him going.
Group A: Hooper was a motivated man. He was full of determination. He declared that he would start a full day’s work at office from March 1.
Group B: He could surprise all his companions in the company. The company created a special desk job for him at the headquarters. But it created some problems.
Group C: No one was ready to tell him that a paralysed man couldn’t do the job of a moving salesman.
Group D But he had great faith in himself and in his ability to do things. No doubt, all along his dog Duke helped him in his struggle for survival.

Listening Task
Question 8.
Listen to an excerpt from a news telecast on a national channel carefully and complete the table given below.
BRAVE HEARTS


S. No. Name of the Brave-heart Place they belong to Reason for Award
1. Saumik Mishra Uttar Pradesh foiled theft
2. Prachi Santosh Sen saved a child
3. Kavita Kanwar Chhattisgarh
4. Jodhpur dodged marriage to 40 year old
5. Rahul-balloon seller Delhi/
National
Capital
6. M. Marudu Pandi Tamil Nadu averted rail disaster
7. Bangalore saved a baby caught in bull fight
8. Silver Kharbani Meghalaya
9. Yumkhaibam Addison Singh saved an eight year old from drowning
10. Uttar Pradesh saved people from drowning
11. Haryana/Jind helped nab armed miscreants
12. Kritika Jhanwar fought off robbers
Answer:
S.No. Name of the Brave-heart Place they belong to Reason for Award
1. Saumik Mishra Uttar Pradesh foiled theft
2. Prachi Santosh Sen West Bengal saved a child
3. Kavita Kanwar Chhattisgarh kills a man- eater leopard
4. Asu Kanwar Jodhpur dodged marriage to 40 year old
5. Rahul-balloon seller Delhi/ National Capital gave prompt news about a live bomb
6. M. Marudu Pandi Tamil Nadu averted rail disaster
7. T. Rama Rao Bangalore saved a baby caught in bull fight
8. Silver Kharbani Meghalaya rescued five people during floods
9. Yumkhaibam Addison Singh Tripura saved an eight year old from drowning
10. A tul Trivedi Uttar Pradesh saved people from drowning
11. Ramaphal Malik Haryana/Jind helped nab armed miscreants
12. Kritika Jhanwar Bihar fought off robbers
Writing Task
Question 9.
Read the diary entry written by Charles Hooper on the day he received the order, Charles Hooper is appointed Assistant National Sales Manager.”
March 1, 19… Thursday 10 pm
Last four years have been eventful. The day I brought Duke home… (Marcy was almost impolite to him because she would have preferred a Pomeranian to a Doberman)… to a stage on October 12, 1957 (when she would not allow anyone else to carry the injured Duke to the vet)… much water has flowed under the bridge. From being a very fit high-charging zone sales manager, I was reduced to a paralysed cripple forced to lie on a bed alone with my thoughts due to a small error by a car driver. Despair had led me on to helplessness… Was I to be a vegetable for the rest of my life ? I never wanted to be a burden on Marcy.

Duke’s re-entry into my life lifted my numb spirits. The day he made me take my first step, there was a rekindled hope. Duke assumed all the responsibility for leading me back to my office desk… Life had taken a full circle. From shock to denial and helplessness to anger, Duke taught me to cope with the challenge and led me to accept the changed mode of life. I am happy to be living as well as working successfully.

The order that I have received today is my tribute to Duke who would always be alive with me and be a part of everything else I achieve in my life.

When a person loses something, he is shocked and gets into a state of denial leading to anger. In such a situation coping well leads to acceptance and a changed way of living in view of the loss. Taking clues from what happened or might have happened with Hooper, write your views in the form of an article about’ ‘Coping with Loss’ in 150-175 words.


Answer:
Coping With Loss
Gain and Loss are the two facets of the same coin human life. Loss is inevitable at one time or the other in life. A man’s real courage, perseverance or endurance are tested only when a person loses something. The strong and the brave accept the loss. They say what can’t be cured must be endured. The weak lose their balance of mind and behaviour when they lose something. They lose their nerves to deal with such a thankless and unhappy position. The result is disastrous. They are shocked. They get into a state of denial leading to anger. They withdraw themselves. They are alienated from the mainstream of life. Coping well with such a situation leads to acceptance. And the acceptance leads to a changed way of living in view‘of the loss.

The protagonist of the story ‘A Dog Named Duke’ Hooper was a very dynamic, healthy and successful man before he met with a terrible accident. The accident reduces him to a paralysed cripple. He is forced to lie on bed. Despair leads him to helplessness. But Duke’s entry lifts his numb spirits. He decides to cope with the loss and accepts the reality. He moves to a changed way of life. The day he makes his first step, it rekindles hope in him. He accepts a desk job at the headquarters. But life must go on. So, he declares that he will start doing a full day’s work from March 1. He does succeed. His long patience, endurance and the ability to cope with the loss is rewarded. He is appointed Assistant National Sales Manager of his company.

Reference To Context

Read the given extracts and answer the questions that follow:

Question 1.
He was already a hard-charging zone sales manager for a chemical company. Everything was
going for him. (Page 14)
(a) Who does ‘He’ refer to here?
(b) What happened to the sales manager?
(c) What does the expression ‘ Everything was going for him’ mean here?


Answer:
(a) Chuck Charles Hooper is referred to here.
(b) He had a terrible accident. .
(c) Everything was going on well with him and for him.

Question 2.
Hooper remained on the critical list for a month. After the fifth week some men from his company came to the hospital and told Hooper to take a year off. They would create a desk job for him at headquarters. (Page 14)
(a) What had happened to Hooper?
(b) In which company did he work?
(c) What does the phrase ‘desk job’ mean here?


Answer:
(a) He had got a subdural haemorrhage in the motor section of the brain.
(b) He was working in a chemical company.
(c) A sitting job at the desk.

Question 3.
After the excitement of the homecoming wore off, Chuck hit a new low. At the hospital there had been other injured people, but now, each morning when Marcy quietly went to work, it was a gate slamming down. Duke was still in the kennel, and Chuck was alone with his thoughts. (.Pages 14-15)
(a) Who was Marcy?
(b) How did Chuck feel at home?
(c) What does the expression ‘Chuck hit a new low’ mean?


Answer:
(a) Marcy was Chuck’s wife.
(b) Chuck felt lonely at home.
(c) His condition at home became worse than before.

Question 4.
Those who saw it said the dog knew instantly. He never jumped on Chuck again. From that moment, he took up a post beside his master’s bed around the clock. (Page 15)
(a) What did the dog know instantly?
(b) Where was the dog before his master came home from the hospital?
(c) What does the phrase ‘around the clock’ mean?


Answer:
(a) The dog knew instantly that he had done a wrong thing by jumping on Chuck.
(b) The dog was in the kennel before his master came from the hospital.
(c) Always/all the time.

Question 5.
When two fellows stare at each other day in, day out, and one can’t move and the other can’t talk, boredom sets in. Duke finally couldn’t take it. From a motionless coil on the floor he’d spring to his feet, quivering with impatience. (Page 15)
(a) Who were the two fellows?
(b) Who was Duke?
(c) Why was he ‘quivering with impatience?’


Answer:
(a) Duke and Hooper were the two fellows.
(b) Duke was Hooper’s pet dog.
(c) He was impatient to go out for a walk with Hooper.

Question 6.
By mid-April neighbours saw a daily struggle in front of Marcy’s house. Out on the sidewalk they saw the dog pull his leash taut then stand and wait. The man would drag himself abreast of the dog, then the dog would surge out to the end of the leash and wait again. The pair set daily goals; Monday, the sixth fence post, Tuesday, the seventh fence post, Wednesday. (Page 16)
(a) ‘The daily struggle’ was between whom?
(b) Explain the line: ‘The pair set daily goals’.
(c) ‘The man would drag himself abreast of the dog. ’ What does the word ‘abreast’ mean here?


Answers:
(a) ‘The daily struggle’ was between Hooper and his dog named Duke.
(b) Hooper and Duke fixed their target, how much to walk every day.
(c) Walking next to each other.

Question 7.
Back in the company’s headquarters, Chuck’s move presented problems—tough ones. When a man fights that hard for a comeback, who wants to tell him he can’t handle his old job? (Page 17)
(a) Who was Chuck Hooper?
(b) What was his old job?
(c) Why couldn’t he handle his old job?


Answer:
(a) Chuck Hooper was a sales manager in a chemical company.
(b) Being a sales manager he had to do the field work. ,
(c) He couldn’t handle his old job as he met with an accident which made him unable to do field work.

Question 8.
A few weeks ago, worded as if in special tribute to Duke, an order came through from the chemical company’s headquarters: “ therefore, to advance our objectives step by step, Charles Hooper is appointed Assistant National Sales Manager.” (Page 17)
(a) Who paid a special tribute to Duke?
(b) What does the expression ‘advance objectives step by step’ mean?
(c) Who helped Hooper the most?


Answer:
(a) Charles Hooper’s company paid a special tribute to Duke.
(b) Moving towards your goal step by step.
(c) His pet dog named Duke helped Hooper the most advance his objectives step by step.



NCERT Solutions

CBSE Educational Study Material.