Class 9 English Chapter 9 Lord Ullins Daughter

NCERT Solutions for Class 9 English Literature Chapter 9 Lord Ullin’s Daughter.
Question 5.
On the basis of your understanding of the poem, answer the following questions by ticking the correct choice.
(a) Lord Ullin’s daughter and her lover are trying to______
(i) escape the wrath of her father.
(ii) settle in a distant land.
(iii) challenge the storm in the lake.
(iv) trying to prove their love for each other.

Answer:
(i) escape the wrath of her father.

(b) The boatman agrees to ferry them across because _________
(i) he has fallen in love with Lord Ullin’s daughter.
(ii) he wants to avenge Lord Ullin.
(iii) he has lost his love.
(iv) he is sorry for the childlike innocence of the lady.
Answer:
(iv) he is sorry for the childlike innocence of the lady.

(c) The mood changes in the poem. It transforms from ________
(i) happiness to fear.
(ii)anxiety to grief.
(iii) fear to happiness.
(iv) love to pain.
Answer:
(ii)anxiety to grief.

(d) The shore of Lochgyle has been referred to as ‘fatal shore !’ The poetic device used here is_______
(i) metaphor.
(ii) simile.
(iii) transferred epithet.
(iv) onomatopoeia
Answer:
(i) metaphor.

Question 6.
In pairs copy and complete the summary of the poem with suitable words/ expressions.
A Scottish Chieftain and his beloved were (a) ______ from her wrathful father. As they reached the shores, the (b) _____ told a boatman to (c) ________ them across Lochgyle. He asked him to do it quickly because if (d) _______ found them, they would kill him. The boatman (e) _______ to take them not for the (f) ______ that the Chieftain offered but for his (g) ______. By this time, the storm had (h) ______ and a wild wind had started blowing. The sound of (i) ______ could be heard close at hand. The lady urged the batman (j) ______ as she did not want to face an angry father. Their boat left the (k) ______ and as it got caught in the stormy sea, Lord Ullin reached the deadly (l) _____ His anger changed to wailing when he saw his daughter (m) _______. He asked her to return to the shore. But it was (n) ______ as the stormy sea claimed his daughter and her lover.
Answer:
(a) fleeing/escaping
(b) Chieftain
(c) row
(d) Lord Ullin’s men
(e) promised
(f) silver pound
(g) winsome bride
(h) grown furious
(i) stamping
(j) to make haste
(k) stormy land
(l) shore
(m) caught in the storm
(n) in vain/too late

Question 7.
Why does Lord Ullin’s daughter defy her father and elope with her lover? (Stanza 1)
Answer:
Lord Ullifr’s beautiful daughter loves the Scottish chieftain passionately. Her father Lord Ullin is against their relationship and marriage. He is not favourably disposed to the Scottish chieftain. So Ullin’s daughter defies her father and decides to elope with her lover. She does so to escape the wrath of her angry father.

Question 8.
Give two characteristics of the boatman who ferries the couple across the sea.
Answer:
The greatest characteristic of the boatman is his sincerity and human sympathy. He decides to row the boat in the stormy and the furious sea not for the bright silver pound that the chieftain promised but for his “winsome bride”. The other characteristic that immediately strikes us is his courage. He is a man of words who doesn’t care for the stormy sea or the scowling sky. He risks his own life to help the lovers in need.

Question 9.
“Imagery” refers to something that can be perceived through more than one of the senses. It uses figurative language to help form mental pictures. Campbell uses vivid, diverse and powerful imagery to personify the menacing face of nature. Pick out expressions that convey the images of anger in the following stanzas:

Answer:


Question 10.
Read the following lines and answer the questions that follow:
“His horsemen hard behind us ride; Should they our steps discover,
Then who will cheer my bonny bride When they have slain her lover?”
(a) Who is ‘his’ in line 1? Who does ‘us’ refer to?
(b) Explain: ‘cheer my bonny bride’.
(c) Why would the lover be slain?
Answer:
(a) ‘His’ stands for Lord Ullin. ‘Us’ refers to Lord Ullin’s daughter and her lover.
(b) It means that if the Scottish chieftain is killed, there will be no one to look after and make his beautiful bride happy.
(c) If the lover is caught, it is sure that he will be killed by Lord Ullin and his armed men. Lord Ullin doesn’t want his daughter to marry her lover.

Question 11.
“The water-wraith was shrieking”. Is the symbolism in this line a premonition of what happens at the end ? Give reasons for your answer. (Stanza 7)
Answer:
Certainly the symbolism in this line is a premonition of what is about to happen at the end. The stormy sea is getting furious and the rising waves have assumed the shape of ghosts threatening to swallow the lovers in the tempest. Certainly, Lord Ullin’s beautiful daughter and her lover are going to meet their watery graves in the sea at the end.

Question 12.
The poet uses words like ‘adown’, ‘rode’ which contain harsh consonants. Why do you think the poet has done this? (Stanza 8)
Answer:
The poet uses such hard consonants like ‘adown’ ‘rode’, etc. to heighten the effect of the great anger of Lord Ullin and his men, who are hotly chasing the two lovers. Similarly other hard consonants express the anger of the sea, sky and waves, ‘storm grew loud’, ‘scowl of heaven’ and ‘water wraith’, etc.

Question 13.
In Stanza 10, the poet says—
The boat has left a stormy land,
A stormy sea before her,
(а) In both these lines, the word “stormy” assumes different connotations. What are they?
(b) The lady faces a dilemma herS. What is it? What choice does she finally make?
Answer:
(a) In both these lines the word “stormy” assumes different connotations. ‘The stormy land’ here means the land where the passionate storm of Ullin’s daughter and her lover had ravaged the family. The boat left the stormy land where Lord Ullin and his stormy armed horsemen were giving the lovers a hot chase. ‘The stormy sea’ here means the furious stormy sea that faced their boat.

(b) Lord Ullin’s beautiful daughter somehow has to face a rough weather everywhere. If she goes back home, she will be confronted with the fury of a stormy father. So she decides to face the stormy sea and the scowling sky as she can’t face the anger of her father.

Question 14.
(a)“Lord Ullin reached that fatal shore” just as his daughter left it. (Stanza 11). Why is the shore called fatal?
(b) Why does Lord Ullin’s wrath change into wailing on seeing his daughter?
Answer:
(a) It was too late for Lord Ullin. When he reached the shore, he saw with his own eyes his beautiful daughter lying dead on it. Hence, the shore has become ‘fatal’.
(b) Lord Ullin gave a hot chase with his armed men to arrest and kill the lover of his daughter. But when he saw the dead body of his daughter lying on the shore, his anger changed into wailing and mourning.

Question 15.
“One lovely hand she stretch’d for aid.” Do you think Lord Ullin’s daughter wanted to reach out to her father? (Stanza 12) If yes, why?
Answer:
It is only a speculation. Perhaps she heard her father giving assurance of forgiving them. That would have prompted the daughter stretching her hand for aid in those circumstances. Otherwise, she would have preferred facing the stormy sea and scowling sky to an angry father.

Question 16.
You are already familiar with the poetic device “alliteration”. The poet makes extensive use of the same throughout the poem. Pick out as many examples of alliteration as you can.
Example: fast – father’s; horsemen – hard.
Answer:
stormy – sea
bonny- bride
human- hand
loud – lashed
storm – shade
water – wild went
did – discover
left – lamenting
fast – father’s

Question 17.
What is the rhyme scheme of the poem?
Answer:
The rhyme scheme of the poem is ab, ab. In the last stanza, it is: ab, cb

Question 18.
Imagine you are one of the chiefs of the cavalry riding behind Lord Ullin. You and your men ride for three days at the end of which you reach the shore. Narrate your experience as you witnessed a father lamenting the loss of his child, in the form of a diary entry.
Answer:
20th March 20XX
10 pm.
Lord Ullin’s anger knew no bounds. He couldn’t reconcile his daughter’s elopement with the chieftain of Ulva island. He wanted to catch them and put her lover to death. We were behind him. After three days of hard riding we reached the spot. We could see a boat caught among the stormy sea and the scowling sky. There we saw Lord Ullin wailing bitterly. He was crying most pathetically urging them to come back. He even gave an assurance Jo forgive them. But it was too late and therefore, in vain. The violent and the stormy sea engulfed the boat with its occupants. Lord Ullin was crying to see his beautiful daughter lying dead on the shore. One hand was extended for help and other hand was around her lover. Never had I seen such a heart-rending and tragic sight in my life before.

Question 19.
Imagine that you are Lord Ullin. You bemoan and lament the tragic loss of your lovely daughter and curse yourself for having opposed her alliance with the chieftain. Express your feelings of pain and anguish in a letter to your friend.
Answer:
201, Market Street
Aberdeen, Scotland
20th March, 20XX
Dear James
They say what can’t be cured must be endured. But I had no patience and endurance. My beautiful daughter. Oh ! How much I loved her. She fell in love with the chieftain of Ulva island. The alliance was definitely not of my liking. The chieftain was no match to the honour and glory of our clan. Hence, I opposed her alliance with him. But the girl was passionately in love and eloped with him to escape my wrath. For three days they kept on running from one place to the other. I took my armed horsemen and gave them a hot chase. I had decided to kill the chieftain if he was caught alive. I came to know that he had taken a boat to reach over the ferry. My daughter was urging the boatman to row fast as she didn’t want to face my anger. At last, they were in our view. Soon the stormy waves engulfed the boat. I saw my daughter struggling and extending a hand for help. My anger turned into wailing. I assured to forgive them. But I was destined to see the most tragic sight in my life. My daughter lay dead with her one arm around her lover. Yours sincerely Ullin

NCERT Solutions for Class 9 English Literature Chapter 9 Lord Ullin’s Daughter. Questions and answers of the book.

CBSE educational study material.