NCERT Solutions Class 9 English Beehive Poem Chapter 3

NCERT Solutions Class 9 English Beehive Poem Chapter 3

Rain On The Roof

(Page 42)

I.
Question 1.
What do the following phrases mean to you? Discuss in class.
humid shadows
starry spheres
what a bliss
a thousand dreamy fancies into busy being start
a thousand recollections weave their air-threads into woof
Answer:
Humid shadows: These are the shadows of different things which become wet during the rainy season.
Starry spheres: The area where stars appear in a group in the sky.
What a bliss: The poet feels happy when he listens to the rain drops.
A thousand dreamy fancies into busy being start: The poet starts recollecting the past and finds himself lost in reveries and dreams in the rainy weather.
A thousand recollections weave their air-threads into woof: The poet recollects hundreds of memories in the rainy season. They weave a weft with the help of air-threads.

Question 2.
What does the poet like to do when it rains?
Answer:
When it rains the poet wants to lie on bed in a cottage and listen to pitter-patter sound of the rain.

Question 3.
What is the single major memory that comes to the poet’s mind? Who are the “darling dreamers” he refers to?
Answer:
The poet’s mother is the single major memory that comes to his mind. ‘Darling dreamers’ are those ‘kids’ who remember their mothers like the poet.

Question 4.
Is the poet now a child? Is his mother still alive?
Answer:
No, the poet is not a child. His mother is no more. But her memories still haunt him.

II.

Question 1.
When you were a young child, did your mother tuck you in, as the poet’s mother did?
Answer:
Yes, my mother used to tuck me in when I was a child. Whenever I said that I could not do some work, she embraced me and took me in her lap to get that work done. She used to feel sad and dejected if I was involved in any mishap.

Question 2.
Do you like rain? What do you do when it rains steadily or heavily as described in the poem?
Answer:
Yes, I like rain and prefer to take a bath in the rain for some time. But when it rains heavily, I stay inside and enjoy the beauty of nature.

Question 3.
Does everybody have a cosy bed to lie in when it rains? Look around you and describe how different kinds of people or animals spend time, seek shelter, etc. during rain.
Answer:
No, everybody is not so fortunate to have a cosy bed to lie in when it rains. There are some people who live at the railway platforms and bus terminal. They don’t have even bed sheet, what to talk of comfortable beds.

There are so many animals which don’t have any shelter and tremble under the dark sky in the rainy season.

Additional Questions

Short answer type questions

Question 1.
What is a ‘bliss’ for a poet in the poem?
Answer:
The poet loves rain because it carries him in old memories. He thinks it is bliss to hear the sound of the rain on the roof. He lies in his cozy bed and enjoys the music of nature. It is a bliss for him.

Question 2.
What shows that the poet loved his mother?
Answer:
The poet loved his mother. He remembered her when he lied on his cozy bed to enjoy the sound of rain. It appeared to him as if she was fondly looking at him.

Question 3.
When does the ‘thousand dream fancies’ begin to weave in the poet’s mind?
Answer:
When the poet is in his cottage and lies in his cozy bed listening to the soft music of rain on the roof, his mind is flooded with memories of his mother. He recalls his childhood.

Question 4.
How does the memory of his mother haunt the poet?
Answer:
During the pattering sound of the rain falling on the roof, the memory of his mother haunts the poet. This memory has been haunting him quite often like every darling dreamer. His mother is no more. But he still feels her fondness of looking on him. He remembers her while writing his song of rain.

Question 5.
How does the poet enjoy the patter of the soft rain lying in his cottage-chamber bed?
Answer:
The poet is lying in his cottage-chamber bed. He watches the humid shadows hovering the starry sky. He feels the melancholy darkness gently weeping in the form of rain drops. Pressing his pillow, he is listening to the patter of the soft raindrops falling on the roof of the cottage.

Question 6.
What finds an echo in the poet’s heart and what starts weaving in his mind?
Answer:
When the drops of rain fall on shingles, they make a tinkling sound. The tinkling sound echoes his heart. A thousand old memories weave their air-threads into pattering sounds. Lying in his bed, the poet is listening to the pattering sound of the rain falling on the roof.

Long answer type question

Question 1.
How is the rain a bliss for the poet? Describe.
Answer:
The poet has developed a deep attachment with the rain. When it rains, he desires to lie on his cozy bed and enjoy the falling of rain drops on the roof. There is some specific reasons for it. When he hears the pattering of rain drops, the sweet memories of his childhood evaporate in his heart. He becomes nostalgic and remembers his mother. The picture of his mother reels over his eyes. He recalls how his mother had liking for sweet dreams. Besides, the poet forgets his worries and becomes filled with new hopes and aspirations. Hence, the rain is a bliss for the poet.

Question 2.
Describe the various sights and sounds of the falling rain and recollections it brings to the poet.
Answer:
Humid showers hover over all the starry sky. The melancholy darkness gently weeps in the form of rain drops. The rain creates an echo in his heart. It also brings thousand dreamy fancies alive to his mind. The poet listens to the patter caused by the sounds of the raindrops on the roof. At this moment the memory of his mother comes alive into his mind. His mother is no more but the memory is still alive. He still feels her fondness of looking on him. The memory is still fresh while he is writing this song of rain. He also listens to the sound of the rain falling upon the shingles.

Value based questions
Question 1.
What virtue do you find in the sound of rains?
Answer:
The sound of rain is pleasing to the ear. When we hear this sound, we forget everything. We find ourselves in the world of fancies. We remember the sweet memories of the past in a peaceful heart. Of course, we are unable to forget such moments of life. We must take this lesson from the rain and create peace in the mind of people by our behaviour.

Question 2.
How can the sweet moments of life help us?
Answer:
When we remember the sweet moments of life, we forget every pain. Riches have no meaning. We can feel pleasure even in a cottage. In fact, when there is no peace in our heart, we cannot lead a peaceful life. Sweet moments refresh our brain and fill us with new energy. So, the sweet moments of life are the treasure of energy for us.

NCERT Solutions